De evenementenindustrie gaat dit jaar door zwaar weer vanwege een nieuw virus. Om het virus onder controle te houden nam de landelijke overheid drastische besluiten, zoals het verplicht stellen van een onderlinge afstand van anderhalve meter tussen ieder persoon. Dat is slecht nieuws voor sectoren die bestaan om mensen bij elkaar te brengen.
Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. Sommige bedrijfssectoren mogen zoetjes aan weer open, en zelfs kleine evenementen mogen deze zomer weer plaatsvinden. De overheid stelde hiervoor wel een aantal voorwaarden, die leidden tot de komst van corona-protocollen en “coronamanagers”.
Een goed idee! Ware het niet dat het ene protocol op het andere lijkt te worden gebaseerd en dat we niet goed weten wat deze nieuwe coronamanagers precies moeten kunnen. Als gevolg zie ik een opstapeling van veiligheidsmarges, nog meer managers en voorgeschreven maatregelen die niet passen bij de lokale context.
“We mogen blij zijn als we überhaupt open mogen”, hoor ik hier en daar. Klopt, maar is deze gestandaardiseerde aanpak de beste manier om dat te doen? Het is belangrijk dat we met elkaar voorkomen dat we een wassen neuzen-circus optuigen dat maakt dat we ons veilig voelen, maar dat niet zijn.
Hoe moeten we dan wel omgaan met het besmettingsrisico?
Door te beginnen bij het begin, en door het risico niet alles te laten overnemen. Door het een plek te geven in bestaande processen en werkwijzen. Door veiligheidsplannen en terreininrichtingen te baseren op risicoanalysen. Door lokale overheden en ondernemers/organisatoren samen te laten werken met competente crowd managers. Door terug te gaan naar de tekentafel, en te bekijken naar wat werkt voor een specifieke locatie en type publiek.
Om zodanig tot een plan en capaciteit te komen dat niet alleen veiliger is, maar waarmee bedrijven en organisatoren uiteindelijk uit de rode cijfers kunnen komen.
Crowd management, risicoanalyse en veiligheidskunde zijn voor ons geen nieuwe begrippen. De toekomst van Nederlandse ondernemingen moet niet worden gebaseerd op one-size-fits-all protocollen, maar op bestaande expertise, maatwerk en gezond verstand. Het voorschrijven van een veilige bezoekerscapaciteit past daar overigens niet bij.
Om een steentje bij te dragen aan dit bottom up proces, publiceer ik gratis tips en overwegingen voor zaken en evenementen die zelf zo’n plan willen schrijven. Haal eruit wat op je zaak of evenement van toepassing is, maar zorg ervoor dat wat je uiteindelijk kiest past bij je locatie en publiek.
De beoogde lezers zijn organisatoren van lezingen, congressen, beurzen en informatiemarkten, maar voor bredere groepen interessant.
De webpage blijft in ontwikkeling.
KLIK op de banner.
Ik help je graag verder bij het totstandkomen van een goed plan. Interesse? Mail me op jorien@cuttheredtape.nl.
N.B.: op deze webpage behandel ik de virusuitbraak als een tijdelijk fenomeen. Sociale interactie en fysiek contact is goed voor onze gezondheid en welzijn. Het houden van een minimale onderlinge afstand en het garanderen van een steriele omgeving is niet normaal, en dit mag het wat mij betreft ook nooit worden.