Cut The Red Tape!

Hallo! Ik ben Jorien van den Heuvel, Brabantse van oorsprong en van hart. Ik werk meer dan 10 jaar in de evenementensector. Ik beweeg mee op alle schijven, maar weet het meest van veiligheid en vergunningen. Daarnaast sta ik graag in de productie.

Ik breng mijn tijd door in Engeland en Nederland, en in de Eurostar treinen die de twee met elkaar verbindt. Momenteel ben ik in Australië, waar ik door de coronacrisis gestrand ben.

In mijn vrije tijd schrijf ik, ga ik naar concerten, reis ik veel en organiseer ik graag een klein feestje of concert. Daarnaast streef ik ik met het Fair Stage platform naar eerlijke behandeling van podiumbeesten.

Ik werk onder de naam ‘Cut The Red Tape’, omdat ik gedreven ben om de kloof tussen organisatoren en regelgevende instanties te verkleinen, door middel van kennis over elkaars processen, legale kaders en vakgebieden.

Ik help overheden hun processen en regels te evalueren, aan te passen en om bureaucratie te vervangen met maatwerk. Ik begeleid vergunningverleners om hun complexe rol in de voorbereiding van grote evenementen te nemen met kennis, reflectie en zelfvertrouwen.

Voor organisatoren bouw ik veiligheidsplannen op grond van risicoanalysen, en stoom ik crew en aannemers klaar om tijdens het evenement niets aan het toeval over te laten. Ik help hen een weg te banen door het snel toenemende web van wet- en regelgeving, en feiten van fictie in evenementenveiligheid te onderscheiden.

Ik werk ook als beleid- en procesadviseur. Want soms is het nodig om hiervoor regels en processen te evalueren en waar nodig te herzien, om zaken als hinderende bureaucratie (red tape) te verminderen. Ik word meestal om hulp gevraagd als organisaties knelpunten ervaren. Bijvoorbeeld bij een stroeve samenwerking tussen organisator, overheid en adviseur. Of wanneer er structureel sprake is van late vergunningverlening. Ik onderzoek waar het probleem aan ligt, en stel oplossingen voor die passen bij de kracht van de bij de betrokken organisaties en individuen.

Visie

Een goed veiligheidsbeleid beschikt over een goede balans tussen risico’s en maatregelen, en is niet alleen veilig maar ook werkbaar en betaalbaar.

Veiligheid is vervlochten in ieder onderdeel van een evenement. De manier waarop een terrein wordt ingericht, keuzes in programmering, de logistiek achter de schermen… Het is geen afgebakend vakgebied, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht.

Een goed veiligheidsbeleid beschikt over een goede balans tussen risico’s en maatregelen, en is niet alleen veilig maar ook werkbaar en betaalbaar.

Een goede veiligheidscoordinator is iemand die weet wat er speelt. Op de hoogte is van zowel productie als artistieke afwegingen. Dat helpt bij het uitvoeren van risicoanalysen, en om veerkrachtig te reageren als er iets gebeurt tijdens het evenement. Een goede veiligheidscoordinator laat de organisatie voor zich werken, door mensen op sleutelposities mee te nemen in risico-afwegingen en besluiten. Het is een soort toekomstvoorspeller, die op basis van vooraf verkregen data en ervaring kan vertellen wat er tijdens het evenement kan gebeuren, waar en op welk moment. Dat helpt een organisatie goede keuzes te maken, valkuilen te voorkomen en uiteindelijk geld te besparen. Door middel van capaciteitsanalysen, zorg ik er daarnaast voor dat evenemententerreinen veilig en optimaal benut kunnen worden. Met een betere baromzet en efficiënte personeelsinzet als gevolg.